wtorek, 13 czerwca 2017

Polędwiczki wieprzowe z fetą i brokułem

Przepis na polędwiczki wieprzowe z fetą i brokułem.
Czy wiesz że : 
Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.
Polędwiczki wieprzowe z fetą i brokułem





































Składniki :

- 800-900 gr polędwiczki wieprzowej
- 500 gr sera feta
- 400 gr brokułów bonduelle
- litr oleju
- mąka pszenna do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- 3 jajka
- 10 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka plastrów szynki lub boczku
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- sól i pieprz czosnkowy
- ocet balsamiczny
- rozmaryn

Przygotowanie :
Ziemniaki w skórce dokładnie myjemy, aby pozbyć się wszelkiego piachu, a następnie gotujemy do momentu, aż będą delikatnie surowe. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Uwaga, aby nie rozgotować.
Zabieramy się za farsz do naszego mięska. Brokuły rozmrażamy, a następnie mielimy lub przecieramy razem z fetą. Opcjonalnie można jedynie drobno rozdrobnić. Doprawiamy pieprzem czosnkowym i bierzemy się za mięso.
Polędwiczki oczyszczamy z niechcianych błon, a następnie porcjujemy na niewielkie kawałeczki.
Polędwiczki wieprzowe z fetą i brokułem
Rozbijamy na cieniutką warstwę, rozprowadzamy farsz, a następnie zwijamy w wąskie ruloniki.
Polędwiczki wieprzowe z fetą i brokułemPolędwiczki wieprzowe z fetą i brokułem

Gotowe Ruloniki odstawiamy na bok, a wracamy do naszych ziemniaków.
Cebule oraz czosnek obieramy i rozdrabniamy. Szynkę lub boczek kroimy w paski.
Ziemniaki kroimy w ćwiartki, układamy na blasze od piekarnika, podlewamy olejem, dodajemy cebulę, czosnek, szynkę, a następnie doprawiamy solą, rozmarynem i niewielką ilością octu balsamicznego. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-30 min do uzyskania złocistego koloru.
Polędwiczki wieprzowe z fetą i brokułem
Nasze polędwiczki panierujemy w mące, jajku oraz bułce.
Wlewamy olej do głębokiej patelni (tak by mięso po zanurzeniu było w całości pokryte olejem) i mocno nagrzewamy. Polędwiczki smażymy około 1-2 min.
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i dżemem porzeczkowym.
Smacznego.
Polędwiczki wieprzowe z fetą i brokułem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz