piątek, 16 czerwca 2017

Czekoladowe Ravioli

Przepis na przepyszne płynne czekoladowe ravioli.


Czekoladowe Ravioli

www.uczymyjakslodzic.pl 

Składniki :
- 200 g czekolady
- 200 g masła niesolonego
- 6-7 łyżek śmietanki 30%
- 4 łyżeczki suszonych drożdży
- 300 ml mleka
- 800 g mąki tortowej
- 2 jajka
- 50 g Polski Cukier Puder + do posypania
- Olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie :

Zacznijmy od przygotowania nadzienia. Na garnek z niewielką ilością wody stawiamy naczynie żaroodporne. Do naczynia wrzucamy połamaną czekoladę, 100 g masła i dodajemy 6-7 łyżek śmietanki (w moim przypadku użyłem czekolady z dodatkiem oreo). Stawiamy na minimalny ogień i mieszając, czekamy aż całość, się rozpuści i stworzy jednolitą masę. Masę zdejmujemy z garnka, studzimy, i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Czekoladowe Ravioli

Czekoladowe Ravioli


Teraz czas na ciasto. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem i szczyptą cukru, po czym odstawiamy na bok. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy 100 g masła i ucieramy do momentu, aż stworzą się niewielkie okruszki. Ubijamy 2 jajka i wlewamy do naszej masy wraz z mlekiem z drożdżami. Dodajemy 50 g cukru i wyrabiamy w misce. Masę wykładamy na stolnicy podsypanej mąką i ugniatamy przez parę minut do uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, delikatnie natłuszczamy, obracając w misce, a następnie przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
Czekoladowe Ravioli

Jeżeli nasze nadzienie już stężało, formujemy łyżeczką nieduże kuleczki, a następnie chowamy ponownie do lodówki, do czasu aż będziemy nadziewać ciasto.

Wyrośnięte już ciasto ponownie zagniatamy, aż będzie gładkie, a następnie cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółeczka o średnicy około 5 cm. Na każdy okręg kładziemy kulkę nadzienia, smarujemy brzegi ciasta rozbitym jajkiem, a następnie przykrywamy drugim kawałkiem. Zalepiamy palcami, dociskając obydwa brzegi. Gotowe ravioli wstawiamy jeszcze do lodówki na około 15 minut.   
Czekoladowe Ravioli

Czekoladowe Ravioli

Czekoladowe Ravioli

Nasze ravioli smażymy porcjami na głębokim oleju w temperaturze 180 C przez około 90 sekund do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku, a następnie obsypujemy cukrem pudrem. Podajemy ciepłe, kiedy nadzienie w środku jest jeszcze płynne. Smacznego ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz