sobota, 25 marca 2017

Tort mięsny z pistacjami

Tort mięsny z pistacjami
Witam. Dzisiaj przepis na chrupiący mięsny tort z pistacjami.

Składniki :
- 200 g masła + łyżka do farszu, posmarowania blachy i przesmażenia cebuli
- 500 g mąki typ 450 + podsypywanie stolnicy
- 3 całe jajka + 3 żółtka
- 800-1000 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- 1 bułka
- 2 średnie cebule
- 200 g prażonych pistacji
- 150 ml mleka
- sól oraz pieprz

Przygotowanie :
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, 2 żółtka, około 8-10 łyżek wody oraz jedną łyżeczkę soli.
Całość zagniatamy w misce lub na stolnicy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Tort mięsny z pistacjami





Tort mięsny z pistacjami












Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na bok.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na patelni.
Pistacje obrać ze skorupek i rozdrobnić na mniejsze kawałki nożem lub w moździerzu. Do mięsa dodajemy napęczniałą bułkę wraz z mlekiem, pistacje (zostawiając trochę na posypkę), przesmażoną cebulę, 1 łyżkę masła, 3 całe jajka, sól oraz pieprz do smaku. Całość wyrabiamy w misce, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Tort mięsny z pistacjami
Tort mięsny z pistacjami





















Ciasto wyjąć z lodówki i zostawić, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni. Blachę do ciasta lub tarty wykładamy papierem do pieczenia, a ranty smarujemy masłem. Jeśli nie posiadamy odpowiednio dużej formy, warto zrobić dwie mniejsze. Jeżeli nasze ciasto nabrało już temperatury, rozwałkujemy je na grubość 3 mm (pozostawiając część ciasta na górę), a następnie wykładamy nim formę. Wystające brzegi odcinamy. Całość wypełniamy farszem, a następnie wygładzamy. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy, a następnie tniemy w paski, którymi uzupełniamy górę tortu, dociskając do rantów.
Paski smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Tort mięsny z pistacjami
Tort mięsny z pistacjami











Tort wsuwamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut na złocisty kolor. Gotowy tort wyjąć, posypać wierzch pozostałymi pistacjami, a następnie ostudzić, aby całość stężała. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz