sobota, 4 marca 2017

Pierogi z Mięsem

Pierogi z mięsem
Witam. Dzisiaj przepis na pyszne pierożki z mięsem a, zarazem ekonomiczne wykorzystanie mięsa z niedzielnego rosołu. ;)

Składniki : 

- 1 kg mięsa wołowego z rosołu ( Rosół Wołowy ).
- 4 średnie cebule
- 1 kg mąki pszennej typ 500 + zapas na podsypywanie ;)
- jajko
- olej
- sól oraz pieprz
- opcjonalnie marchew lub pietruszka z rosołu, jeśli ktoś lubi. ;) 

Przygotowanie :

Nasze mięso gotujemy według linku podanego wyżej, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Cebule obieramy, kroimy w piórka, a następnie przesmażamy na złocisty kolor. Również pozostawiamy do przestygnięcia.
Pierogi z mięsem
W międzyczasie zabieramy się za nasze ciasto.
Do miski dodajemy 1 kg mąki, 100-150 ml oleju, 1 łyżeczkę soli, jedno jajko oraz 300-400 ml gorącej przegotowanej wody.
Całość mieszamy i wyrabiamy na stolnicy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie podsypać mąką.
Gotową masę przekładamy do miski, przykrywając ścierką lub torebki spożywczej tak, aby się nie zeschła. Pozostawiamy na 20-30 min.
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem
Wracamy do naszego farszu.
Nasze mięso oraz cebulę mielimy w maszynce na średnim sitku (opcjonalnie marchew, pietruszka).
Doprawiamy solą i pieprzem.
Pierogi z mięsem
Nasze ciasto dzielimy na mniejsze porcje.
Stolnice podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej cienkie ciasto. Kiedy ciasto będzie miało już odpowiednią grubość, wycinamy w nim kółka spodem foremki do pierogów lub szklanką.
Pierogi z mięsem
Na każde kółko kładziemy niedużą ilość farszu, a następnie zlepiamy foremką do pierogów lub widelcem.
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem
Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju, około 3-5 min od wypłynięcia, a następnie hartujemy około minuty w zimnej wodzie. W ten sposób nie będą się sklejać i zachowają ładniejszy kształt. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz