sobota, 25 lutego 2017

Rosół Wołowy

Rosół Wołowy

Witam. Rosół jest prawdopodobnie najpopularniejszą zupą goszczącą na Polskich stołach. Spotykany w wielu wersjach, wołowy, drobiowy, wołowo-drobiowy czy też warzywny.
Niezależnie na jaką wersje się zdecydujecie, należ pamiętać o jednej złotej zasadzie. Rosół gotujemy najwolniej, jak się da. Tylko w ten sposób uwolnimy w nim wszystkie aromaty i walory smakowe, a przy tym zachowamy klarowność. W tym przypadku podaje przepis na rosół wołowy.

Składniki :
- 1-1,5 kg Mięsa Wołowego z kością lub bez. (Szponder, Mostek, Pręga).
4-6 Marchewki
1/2 Selera
2 Pietruszki
3-5 Leśnych Grzybów
2-3 Ząbki Czosnku
1 Por
2 Cebule
3-4 Liście Laurowe
4-5 Ziaren Ziela Angielskiego
6-8 Ziarenek Pieprzu
Sól

Przygotowanie : 

Mięso myjemy pod zimną wodą, a następnie przekładamy do dużego garnka.
Całość zalewamy zimną wodą do pokrycia mięsa i solimy.
Garnek stawiamy gaz.
Rosół Wołowy

W międzyczasie obrać cebule, a następnie opalić na palniku gazowym. (Opcjonalnie można przesmażyć na suchej patelni).

Rosół Wołowy
Pozostałe warzywa obrać, opłukać i przekroić na mniejsze kawałki.
Po zagotowaniu zgarniamy sitkiem pianę oraz szumowiny i wyrzucamy.

Rosół Wołowy
Zmniejszamy gaz na minimalny.
Dodajemy obrane warzywa, grzyby, przyprawy oraz opaloną cebulę. Całość gotujemy 2-4 godziny aż mięso stanie się miękkie (odchodziło od kości).
Po ugotowaniu doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania. Rosół przecedzamy przez sito lub gazę.
Podajemy z  ugotowanym makaronem oraz pokrojoną w kostkę marchewką z rosołu. Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz