czwartek, 23 lutego 2017

Kluski Śląskie

Kluski Śląskie
Witam. Kluski Śląskie jest to tradycyjne danie kuchni Polskiej. Podawane z rozmaitymi sosami lub jako dodatek do niedzielnego obiadu. Przygotowanie naszych białych pyszności jest stosunkowo proste, należy jednak pamiętać, aby nie robić ich z młodych ziemniaków. Kupując ziemniaki na kluski, wybieramy Typ C (ziemniaki mączaste zawierające większą ilość skrobi).


Składniki :
- 2 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- olej
- sól
- 1 jajko (opcjonalnie)

Przygotowanie :
Ziemniaki obieramy, myjemy i przekładamy do garnka z wodą. Dodajemy sól i gotujemy do miękkości. (Należy uważać, żeby nie rozgotować ziemniaków).


Kluski Śląskie
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Następnie ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Osobiście polecam zmielić, gdyż moim zdaniem kluski wychodzą bardziej aksamitne.


Kluski Śląskie
Zmieloną masę uklepujemy i dzielimy na cztery równe części. 1/4 odkładamy na bok, a jej miejsce uzupełniamy mąką. Dodajemy sól, jajko oraz pozostałą część ziemniaków. Całość wyrabiamy w misce lub na stolnicy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, należy stopniowo dodawać mąkę tak, aby ciasto było elastyczne.

Kluski Śląskie
W międzyczasie wstawiamy na gaz garnek z wodą. Do wody dodajemy trochę soli i oleju. Nasze ciasto dzielimy na mniejsze części, a następnie formujemy kulki. W każdej kulce robimy palcem wgłębienie.

Kluski Śląskie





















Gotowe kluski wrzucamy do wcześniej wstawionej wrzącej wody, a następnie gotujemy od 3 do 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka i przekładamy do miski z zimną wodą. Hartujemy je około minuty, a następnie odcedzamy sitkiem. W ten sposób kluski zachowają ładniejszy kształt i nie będą sklejać się na talerzu. Podawać według własnej fantazji. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz